3D-Tulostusmateriaaleja

3D-tulostus, eli additiivinen valmistus, on monipuolinen ja jatkuvasti kehittyvä teknologia, joka mahdollistaa esineiden valmistamisen digitaalisista malleista. Yksi avaintekijä 3D-tulostuksen menestyksessä on materiaalien valikoima, joka kattaa erilaisia muoveja, metalleja, hartseja ja komposiitteja. Jokainen tulostustekniikka käyttää omia ainutlaatuisia tulostusmateriaaleja, jotka soveltuvat erityyppisiin käyttökohteisiin.

Tässä kattavassa oppaassa tutustumme kaikkiin yleisimpiin 3D-tulostusteknologioihin ja niiden materiaaleihin. Keskitymme materiaalien ominaisuuksiin, käyttökohteisiin, hyötyihin ja haittoihin sekä annamme vinkkejä siitä, milloin ja miksi käyttää tiettyä materiaalia.

FDM (Fused Deposition Modeling) on yksi suosituimmista 3D-tulostustekniikoista, jossa käytetään termoplastisia filamentteja. FDM-materiaalit ovat suosittuja niiden monipuolisuuden ja saatavuuden vuoksi. Tässä osiossa tarkastelemme PLA:n, ABS:n, PETG:n, Nylonin, TPU:n, ASA:n, Polykarbonaatin, Polypropyleenin ja Hiilikuituvahvistettujen filamenttien ominaisuuksia. Lue tarkemmin täältä!

PLA

PLA on yksi yleisimmistä FDM-tulostusmateriaaleista. Se on valmistettu biologisesti hajoavista aineista ja on tunnettu helppokäyttöisyydestään ja ympäristöystävällisyydestään.

ABS

ABS on synteettinen polymeeri, joka tunnetaan kestävyydestään ja iskunkestävyydestään. Se on vakiintunut materiaali monilla teollisuudenaloilla.

PETG

PETG on joustava ja vahva materiaali, joka on johdettu PET:stä. Se on monipuolinen ja kestävä vaihtoehto FDM-tulostuksessa.

Nylon

Nylon on erittäin kestävä ja luja synteettinen polyamidi, joka on arvostettu sen kestävyyden ja joustavuuden ansiosta.

TPU

TPU on joustava ja kestävä termoplastinen polyuretaani, joka on suosittu pehmeiden ja joustavien osien valmistuksessa.

ASA

ASA on synteettinen polymeeri, joka on suunniteltu kestämään sääolosuhteita ja UV-säteilyä. Se on suosittu ulkokäyttöön.

Polykarbonaatti (PC)

Polykarbonaatti on vahva ja kestävä synteettinen polymeeri, joka on tunnettu vahvuudestaan ja läpinäkyvyydestään.

Polypropyleeni (PP)

Polypropyleeni on kevyt ja joustava termoplastinen polymeeri, joka tunnetaan kemikaalikestävyydestään.

SLA-Tulostusmateriaaleja

SLA (Stereolithography) on 3D-tulostustekniikka, joka käyttää nestemäisiä hartseja. SLA-materiaalit tarjoavat erinomaista tarkkuutta ja pintakäsittelyä. Tässä osiossa tarkastelemme standardihartsien, kestävien hartsien, joustavien hartsien ja bioyhteensopivien hartsien ominaisuuksia.

Standardihartsit

Standardihartsit ovat yleisimpiä SLA-tulostusmateriaaleja, ja ne sopivat prototyyppien ja yksityiskohtaisten mallien tulostamiseen.

Kestävät Hartsit

Kestävät hartsit ovat suunniteltu mekaanisiin osiin, jotka vaativat lujuutta ja kestävyyttä.

Joustavat Hartsit

Joustavat hartsit tarjoavat elastisuutta ja pehmeyttä, ja ne soveltuvat joustaviin osiin.

Bioyhteensopivat Hartsit

Bioyhteensopivat hartsit ovat erityisiä SLA-materiaaleja, jotka soveltuvat lääketieteellisiin sovelluksiin ja ihokosketukseen.

SLS-Tulostusmateriaaleja

SLS (Selective Laser Sintering) on 3D-tulostustekniikka, jossa käytetään jauhemaisia materiaaleja, kuten nylon-pohjaisia muoveja. SLS-materiaalit tarjoavat erinomaisen kestävyyden ja tarkkuuden, mikä tekee niistä ihanteellisia monenlaisiin teollisiin ja toiminnallisiin sovelluksiin. Tässä osiossa tarkastelemme yleisimpiä SLS-tulostusmateriaaleja.

Nylon

Nylon on yksi yleisimmistä SLS-tulostusmateriaaleista. Se on kevyt, vahva ja kestävä, mikä tekee siitä ihanteellisen moniin eri käyttötarkoituksiin. Nylon sopii hyvin esimerkiksi toiminnallisiin prototyyppeihin, vaihteisiin, kiinnikkeisiin ja koteloihin.

Lasitäytteinen Nylon

Lasitäytteinen nylon on vahvistettu materiaali, joka on jäykempi ja kestävämpi kuin tavallinen nylon. Tämä materiaali sopii erinomaisesti rakenteellisiin ja mekaanisiin osiin, jotka vaativat lisääntynyttä kestävyyttä.

TPE (Termoplastinen Elastomeeri)

TPE on joustava ja kestävä materiaali, joka sopii hyvin pehmeisiin ja joustaviin osiin. Se tarjoaa erinomaista iskuja ja tärinää vaimentavaa ominaisuutta, mikä tekee siitä ihanteellisen esimerkiksi tiivisteisiin ja pehmusteisiin.

DMLS-Tulostusmateriaaleja

DMLS (Direct Metal Laser Sintering) on 3D-tulostustekniikka, jossa käytetään metallijauheita. DMLS-materiaalit ovat vahvoja ja kestäviä, ja sopivat erilaisiin teollisiin sovelluksiin. Tässä osiossa tarkastelemme ruostumattoman teräksen, titaanin, alumiinin ja koboltti-kromin ominaisuuksia.

Ruostumaton Teräs

Ruostumaton teräs on yleinen DMLS-materiaali, joka tarjoaa kestävyyttä ja korroosionkestävyyttä.

Titaani

Titaani on kevyt ja vahva materiaali, joka soveltuu lääketieteellisiin ja ilmailusovelluksiin.

Alumiini

Alumiini on kevyt ja monipuolinen DMLS-materiaali, joka soveltuu erilaisiin käyttökohteisiin.

Koboltti-Kromi

Koboltti-kromi on vahva ja kulutusta kestävä DMLS-materiaali, joka sopii vaativiin sovelluksiin.